bierdomein-logo
orval-brouwerij

Orval Brouwerij

Orval is een trappistenbier gebrouwen in de Abdij Notre-Dame d’Orval in de Belgische provincie Luxemburg. Dit relatief lichte bier doet denken aan een Engelse ale. Er is slechts één variant die algemeen verkocht wordt. Het bier wordt gebotteld in 33 cl flessen, ontworpen door Henri Vaes, de architect van de abdij. Het etiket vermeldt 6,2% alcohol, wat een gemiddelde is; in het verleden werd de sterkte soms onderschat vanwege de nagisting op fles die voor hogere alcoholpercentages kan zorgen. Jonge Orval heeft een hoppig en verfrissend aroma en smaak met fruitige accenten. Na vier tot vijf maanden ontwikkelt het een enorme schuimkraag en maakt de fruitigheid plaats voor een zurige smaak; de restsuikers zijn dan bijna volledig verdwenen. Vanaf zes maanden ontwikkelt het bier “wilde” (Brettanomyces) kenmerken en tonen van melkzuur en citroenzeste. Na een jaar krijgt het bier een droge bitterheid. Het bier kan nog lang bewaard worden, maar zal zijn hoppige frisheid verliezen. Het is aanbevolen om het bezinksel met gist apart te serveren.